Gücün Isletme Misyonunda Kullanimi- Bill Gates



Bizim ana misyonumuz; " Dünya üzerindeki insanlara ve isletmelere, sahip olduklari potansiyeli göstermek." diye tanimliyor misyonunu Microsoft kurucusu Bill Gates.

1975 yilinda kurulan Microsoft, 1981 yilinda IBM' le antlasarak baslatmis oldugu MSDOS yazilim sistemiyle günümüzde kullanmis oldugumuz bircok yeniligin bas mimaridir desek abartmis olmayiz. Aradan gecen 30 yillik süre zarfinda Microsoft' ta kendini cagin sartlarina göre yenilemis ancak Isletme Misyonu bir kurulus bildirisi olarak varligini devam ettirmistir.

Simdi Microsoft organizasyonunun temel cekirdegini olusturan Isletme Misyonu' nun 3 önemli elementini aciklamaya calisacagiz. 



Ihtiyaclar, Gücler ve Inanclar

Öncelikle ihtiyaclar basliginda hangi sorulara cevap aradigimiza kisaca bir bakalim;

- Müsterimiz kimdir?
- Kimler potansiyel müsteri adaylaridir?
- Kimler müsteri degildir ve neden müsteri olamazlar?

Bu sorular üzerinden organizasyonda ihtiyaclarimizi netlestirmis oluruz. Ihtiyaclar kismindaki sorulara verdigimiz cevaplar neticesinde, peki bu ihtiyaclari karsilayabilmek icin hangi güclere sahibiz? basligina gecebiliriz.

Gücler basliginda sorularimiz su sekilde özetlenir;

- Bizi diger rakiplerden farkli kilan özellikler nelerdir?
- Pazar icerisinde güclü pozisyonda olabilmemiz-kalabilmemiz icin hangi potansiyellere sahibiz?
- Rakiplerimizin güclü yanlari nelerdir?

Gücler kisminda olusturmaya calistigimiz bu sorular, zayif noktalarimizi görmemizi saglarken, hem zayifliklarimizi güclendirmemize hemde güclü yanlarimizi daha da saglamlastirmamiza yardimci olur.

Isletme Misyonu' nun ücüncü elementi inanclar kisminda ise;

- Bu pazar bizim icin neden önemli?
- Hangi ürünleri sunmak istiyoruz?
- Neden mükemmel calismaliyiz?
- Hangi degerlere ulasmayi hedefliyoruz?

seklinde sorulara cevap aranir.

1975 yilinda Microsoft' un bu üc elementi tam anlamiyla netlestirdigi ve uyguladigi söylenemez ancak isletmenin yüzünün bu yöne dönük oldugunu rahatlikla ifade edebiliriz. Kim bilir belki de Bill Gates' in ilk Microsoft' u kurarken hayalleri bu kadar büyükte degildi ancak ilk kuruldugu günden itibaren misyona sadik kalindi ve gelistirilmeye calisildi. Sonrasinda bildigimiz gibi 70 milyar dolar yillik hasilati ve 90 bin calisaniyla dev bir kurulus cikti karsimiza.

Ödevlerimiz

- Organizasyonunuzda tanimlanmis bir isletme misyonuna sahip misiniz?
- Ve bütün tanimlar net ve anlasilabilir mi? Eger degilse; adi gecen 3 elementi kendi organizasyonunuzda nasil tanimlamayi düsünüyorsunuz?
- Önümüzdeki 6 ayda organizasyonunuzda ulasmak istediginiz hedefler nelerdir ve bu hedeflere ulasabilmek icin size yardimci olacak enstrümanlar nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder