Dikkat! Burnout!!

Hersey ayni gidiyor! Hayattan zevk alamiyorum! Uyku düzenim yok! Yorgun ve sinirliyim!

Yukaridaki sözler günümüz insani icin öyle bilindik sikayetler haline geldi ki, neredeyse bütün bu sikintilari kabullenip öyle yasamaya calisiyoruz. Focus dergisinin gecen hafta yayimlanan sayisinda konu Burnout Sendromuydu. Cagimizin hastaliklari da kendisi gibi isiltili ve cekici duruyor peki ya icerigi?

Burnout Sendromu

Özellikle yogun ve zor hayat sartlari sonucunda insan bünyesinin bitmislik hali. Kalp rahatsizligi ve agir depresyon Burnout Sendromunun bir sonraki asamasi olarak ifade ediliyor.

Temel Belirtiler Neler?

- Fiziksel yorgunluk. Asiri basagrisi, uyku düzensizligi.
- Agresif davranis ve kolay sinirlenme.
- Duyarsizlik, erteleme, tükenmislik hissi.
- Is, aile, okul ya da cevreden uzaklasma istegi.


Burnout zayif bünyeli ya da hassas yapili insan demeden hepimiz icin büyük bir tehlike olarak karsimiza cikiyor. Özellikle kariyer, iyi hayat sartlari, harika bir ev, son model bir araba, kusursuz bir partner diye kendini paralayan 21. Yüzyil insani icin tehlike canlari calmaya basliyor. 30 ila 50 yas arasi grupta görülme riski daha fazla.



Burnout Sendromuna Karsi Önlemler

Birincisi; günümüz dünyasinda her 100 kisiden 47' sinin psikolojik rahatsizliga yakalanma riski varken (http://www.gundempsikiyatri.com/) artik her birimizin bir uzman ihtiyaci ( psikiyatrist, psikolog) olmazsa olmazlarimiz arasina girmek zorundadir.

Ikincisi; Pozitif düsünceyi, sakin yaklasim tarzini ve zor durumlar karsisinda serin kanli olabilmeyi ögrenmemiz gerekiyor.

Ücüncüsü; cevremizdeki optimist insan sayisini arttirmali, bizi olumsuzluga dogru ceken negatif profillerden uzak durmaliyiz.

Dördüncüsü; günün yorgunlugunu, temposunu doga ile basbasa kalarak dengelemeli, hayatin yalnizca kariyer, maddi kazanclar ve cikar iliskilerinden ibaret olmadigini farketmeliyiz. Ayrica gönüllü yardim kuruluslari bizler icin harika seceneklerdir.

Besincisi; Spor yapmali, yedigimiz ve ictigimiz besinlere dikkat etmeli ayrica alkol ve sigara gibi sagligimizi olumsuz etkileyen faktörlerden uzak durmaliyiz.

Ve son olarak; ailemizle, arkadaslarimizla daha cok vakit gecirmeli, onlarla is, okul disi konulardan da konusabilmeliyiz. Birlikte kültürel, sanatsal aktivitelere katilarak paylasimlarimizi cogaltabiliriz.

Stresten ve Burnout' tan uzak huzurlu bir yasam dilegiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder