Inovasyon Hicbir Zaman Sevincle Karsilanmaz! Gustave Eiffel

Paris deyince aklimiza ilk hangi görüntü gelir? Cogumuzun Eyfel Kulesi. Peki ya Eyfel Kulesi deyince? Tabi ki Gustave Eiffel. Eiffel 1832-1923 yillari arasinda yasamis köprü, tren yollari ve celik yapilar üzerine ün salmis ünlü mimardir. Amerikadaki Özgürlük Aniti' nin da mimarlarindandir ayni zamanda.

Gustave Eiffel, gercek bir lider profilidir, basarili bir mimar olmanin yaninda. 1884 yilinda Stephen Sauvestre ile tasarlamaya basladigi Eyfel Kulesi projesi gercek bir inovasyon örnegidir ve hep yapildigi gibi sevincle karsilanmamis aksine büyük tepkiler almistir. Dönemin ünlü sanatcilarindan Emile Zola, Alexandre Dumas ve Guy de Maupassant' in öncülügünde, böyle bir demir yigininin Paris ' in kalbine yerlestirilmesi fikri, Fransiz inceligine, zerafetine, sanatina yapilmis korkunc bir hakaret olarak degerlendirilmistir. Tam da bu noktada Eiffel, lider durusunu sergilemis, projesinin ülkesine ne kadar faydali olacagina insanlari ikna etmeye calismistir. "Fransa, bayragi 300 metre yüksekte dalgalanan tek ülke olacaktir." sözü ona aittir. 1889 yilinda kulenin tamamlanmasi ve dünyanin her yerinden kuleyi görmeye gelen milyonlarin ilgisi Gustave Eiffel' i hakli cikarmistir. Bugün, yilda ortalama 7 milyon ziyaretcisiyle yüksek kar oranli sirket görünümüdedir adeta. ( 2011 yili icin giris ücreti 11 Euro)



Yönetici ya da lider, bir yenilige imza atmak istediginde karsilasacagi zorluklara hazir olmalidir. Büyük degisimler ya da inovasyonlar hicbir zaman sevincle karsilanmaz. Insanlar aliskanliklarini, hayatlarini degisime ugratacak fikirlere hep mesafeli durmayi tercih ederler. Iste burada lider kisilik devreye girmeli ve projesinin faydalarini, getirilerini anlatabilmelidir. Eger Gustave Eiffel, bütün karsi cikmalar, protestolar neticesinde geri adim atsaydi ve kule projesinden vazgecseydi bugün Paris ünlü Eyfel Kulesine sahip olamayacakti. O gercek bir lider olarak inovasyonuna sahip cikmis ve basariya ulasmistir.

Ödevlerimiz

- Cevre tepkilerinden cekinerek ertelediginiz fikirlerinizi yeniden gözden gecirin.
- Inovasyon projelerinizi gerceklestirebilmek icin size destek olabilecek insanlarla kontaga gecmeye calisin.
- Hergün 10 dakikanizi yalnizca yeni fikirler üretmeye harcayin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder