Güclü - Zayif Analizi


Ülkeye dönüs ve yeni blog hazirliklari bu bloga gereken ilgiyi gösterememe neden oldu, öncelikle bunun icin okuyuculardan özür dilerim.
Bu günkü konumuzda, bilhassa mülakatlarin vazgecilmez sorusu "Güclü-Zayif yönleriniz nelerdir?" üzerinde duracagim. Hep söylenir; "güclü-zayif yönlerinizi iyi belirleyin, ifade ederken düzgün cümleler kurmaya calisin gibi.. Ama nasil yapilacagi pek anlatilmaz. Birlikte degerlendirmeye calisalim:


Zayif Yanlarimiz

Öncelikle zayif noktalarimizi belirlemeye calisalim. Degismeyi ya da iyilesmeyi düsündügümüz en az 7 tane zayif noktamizi maddeler halinde yazalim. Örnegin; takim calismalarinda sabirli davranamiyorum ya da sabahlari yataktan kötü uyaniyorum ve kendime gelebilmem icin cok fazla vakit harciyorum gibi..

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

Maddelemis oldugumuz 7 zayif özelligimiz icerisinden en önemli 3 tanesini yeniden yazalim.

1-
2-
3-

Güclü Yanlarimiz

Simdi güclü yanlarimizi tespit edelim. Zayif yanlarimizda oldugu gibi 7 güclü yanimizi da maddeleyelim. Örnegin; istekli oldugum bir konuda cok cabuk konsantre olurum ya da yeni kisilerle tanismaktan büyük zevk alirim gibi...

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

 Belirlemis oldugumuz güclü yanlarimizdan calisma hayatimizi etkileyecek en önemli 3 maddeyi alalim.

1-
2-
3-

Artik güclü ve zayif yanlarimizi belirlemis olduk. Ve bir mülakatin olmazsa olmaz sorularina karsi haziriz. Ancak bir kücük sorunumuz var. Diyelim ki yaratici özellige sahip degiliz ve bu bizim zayif yönümüz. Bu durumu nasil ifade etmeliyiz? "Ne söyledigin degil, nasil söyledigin önemlidir." yaklasimini kendimize rehber edinerekten zayif yönlerimizi pozitif formülasyonla avantajli hala getirmemiz gerekir. Örnegin; "Yaratici özellige sahip degilim, ben daha cok direk yaklasimi benimseyen bir insanim. Ve bu yönümü takim arkadaslarimla hemen paylasirim. Takim icerisinde yaratici bir arkadasimin olmasi, benim direk ve gercekci olma özelliklerimle tamamlayici olacaktir düsüncesindeyim." gibi..

1. Zayif
   - Pozitif Tanimlama:

2. Zayif
   - Pozitif Tanimlama:

3. Zayif
   - Pozitif Tanimlama:

Yazida da ifade ettigimiz gibi farkli yeteneklerimizi ya da zayif yanlarimizi bircok sekilde ifade etmemiz mümkündür. Bir is görüsmesinde sizde kendi zayif yanlarinizi artiya cevirebilir ve pozitif uygulamalarla istediginiz isi kapmada bir adim daha atmis olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder