Iyi bir sunumun 10 Temel Kurali

Anlatmak güzeldir. Kisa, öz ve akici oldugu sürece. Peki ya sunum yapmak? Anlatmak midir yalnizca, yoksa bilgilendirmek, aydinlatmak mi?

Sunum yapmak is hayatinin önemli enstürmanlarindan bir tanesi. Hizli temposuna  ayak uydurmaya calistigimiz 21. yy. her haliyle bizi kendisi kadar hizli ve pratik olmaya zorluyor. Iste böyle bir ortamda iyi bir sunum yapmak; kisaca anlatmak istedigimiz konuyu derinlikleriyle ancak kisitli zamanda, dinleyicilerimizi dogru sekilde bilgilendirme seklinde yorumlanabilir. Bu yazimda iyi bir sunum icin dikkat edilmesi gereken 10 ana kurali kisaca ifade etmeye calisacagim.



Cekici Baslangic: Sunumunuzun basinda anlatacaginiz konu basliklarini kisaca vurgulayin. Istatistiki bilgiler, farkli ve ilginc sorular yada özlü sözlerle giris yapin.

Amacinizi Ifade Edin: Yapmis oldugunuz sunumla neyi amacladiginizi acik sekilde ifade edin.

Cekici Hikaler: Hayatinizdan yada yasanmis olaylardan kücük anekdotlar verin. Bir yada iki kücük hikaye, dinleyicilerinizin dikkatini sunuma yogunlastirmalarina yardim edecektir.

Ayrintilarda Bogmayin, Bogulmayin: Sunumunuzdaki ayrintilari detaylandirip dinleyicilerinizin asil hedefinizden uzaklasmasina neden olmayin. Kisacasi onlari bogmayin!

Vücut Dilinizi Konusturun: Sunumunuzun ürün, dinleyicilerinizde müsteri oldugunu düsünerek, kendinize ve sunumunuza güvendiginizi vücut dilinizle belli edin. Dinleyicilere sirtinizi dönmeyin, onlara karsi güler yüzlü olun. Ellerinizi arkaniza yada önünüze baglamaktan kacinin.

Sesinizi Iyi Ayarlayin: Ses tonunuz ve secmis oldugunuz kelimelere özen gösterin. Ne cok yüksek nede cok alcak sesle konusmayin. Yavas ve tane tane konusmaya dikkat edin.

Argodan Uzak Durun: Argo kelimeleri kullanmaktan uzak durun ancak birkac kücük espriyle dinleyicilerinizin tebessüm etmelerini saglayin. Birkac kücük resimde bu konuda faydali olabilir.

Göz Temasini Ihmal Etmeyin: Dinleyicilerinizle göz temasi cok önemlidir ancak heyecanida birlikte getirir. Sunum yaptiginiz salonda tanidik simalar varsa gözlerinizi onlar üzerinde gezdirebilirsiniz. Unutmayin cok abartmadiginiz sürece dinleyicileriniz sizin kimlere baktiginizi farkedemez.

Pratik Yapin: Sunum öncesinde, ayna karsisinda sunumunuzu kendinize yapin ve eksik noktalar üzerinde iyilestirmeye gidin. Bir kayit cihaziyla hatali yada eksik yanlarinizi daha kolay tespit edebilirsiniz.

Ve en önemlisi: Sunumunuza güvenin ve sunum sonrasinda dinleyicilerinizin size soru sorabilmelerine imkan saglayin. Cevaplarinizin anlasilir ve acik olmasina özen gösterin. Unutmayin ki, son iyiyse, hepsi iyidir;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder