Internet Unutturuyor mu?

Bir dokunusla evde, ofiste ya da yolda aradiginiz herseyi bulabilecek teknolojiye ulasmisken, bu bilgileri aklimizda tutamiyoruz.  Colombia Üniversitesinde yapilan bir arastirma arama motorlarindan edinilen bilgilerin cabuk unutuldugunu ortaya koyuyor.
Bir düsünün, istediginiz konuyla ilgili bir baslik giriyorsunuz ve karsiniza binlerce kaynak cikiyor. Bu kaynaklardan birini seciyorsunuz ve aradiginiz bilgiye saniyeler icinde az bir emekle sahip oluyorsunuz.. Peki ya sonrasi? Sonrasi cok basit, unutuyoruz. Uzmanlar internet üzeri edindigimiz bilgilerin tekrar edilmemesinden ve üzerinde gecirilen vakit azligindan unutulma ihtimalinin, bir kütüphaneden kendi imkanlarimizla bulup, inceledigimiz bilgiye göre cok daha yüksek oldugunu ifade ediyor.

Oysaki internet üzeri elde ettigimiz bilgileri bilgisayarimizdaki farkli bir dosyaya kaydettigimizde unutma ihtimalimiz ortadan kalkacak ve pc' miz gerekli bilgileri arsivlemis olacaktir. Ancak edindigimiz bilgileri bilgisayarimiza kaydettikden sonra "neyi, nereye, hangi amacla" kaydettigimizi unutabiliyoruz, yasayan bilir;) O acidan teknolojiyi kullanalim, fayda saglayalim ancak kaydetmekle kalmayip kaydetmis oldugunuz bilginin altina kücük birde not düsmeyi ihmal etmeyelim.

Eski ama ünlü bir hikayede Einstein' la röportaj yapan  gazeteci röportaj sonunda Einstein' dan telefon numarasini ister. Einstein yakininda bulunan telefon kulubesine dogru yönelir ve oradaki telefon rehberinden kendi ismini bulup gazeteciye verir. Gazeteci saskin saskin, siz Einstein' siniz telefon numaranizi aklinizda tutuyorsunuz herhalde der. Cevap manidar; istedigim her yerde telefon defteri bulabildikten sonra, neden beynimi gereksiz numaralarla mesgul edeyim ki;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder