Zaman Yönetimi Yerine Kisisel Yönetim

Zaman yönetimi üzerine o kadar cok sey yazildi ki, üst üste koysak 20 metrelik kaynak cikar herhalde. Sayisiz hayat danismani zamani nasil yönetmemiz gerektigini durmaksizin anlatiyor. Açıp yorumlara bakiyorum, nedir bu zaman yönetimi diye, karsima ilk cikan tanim; "Zaman yönetimi; zamani optimal kullanma sanatidir."

Ayni hizla akip giden, bizlerin davranislarindan ve hareketlerinden bagimsiz olan soyut bir durumu nasil yönetebiliriz ki? Bence yönetemeyiz ve biraz daha ileri gideyim zaman yönetimi diye birsey yoktur. Cok mu ileri gittim? aciklayayim efendim; insan bir gün icerisinde 24 saate sahip ve bu 24 saat, calisarak, uyuyarak, gezip-dolasarak, bilgisayar basindan hic kalkmayarak, kitap okuyarak ya da sayamayacagimiz bircok mesgaleyle harcanabilir. Biz sahip oldugumuz 24 saati harcarken zamana degil de, yaptigimiz ise, o zaman diliminde nasil davrandigimiza bakariz. Organize olmus bir kisiysek, ödevlerimizi planli yapiyorsak, düzenli yasayabiliyorsak, yaptigimiz her ne ise ona iyi motive olmussak, o iste basari elde ediyoruz. Tembellik yapiyorsak, plan-program hayatimizda yer edinmemisse, disiplin kelimesine olabildigine yabanciysak sonuclarina da katlanmak zorunda kaliyoruz. Basari sebebimiz, zamani iyi yönetiyor olmamizdan degil kendimizi iyi yönetiyor olmamizdan kaynaklanmaktadir.


Öyleyse konu zaman yönetimi yerine kisisel yönetim olmalidir. "Kisisel disiplinimi nasil saglayabilirim, verimliligimi nasil arttirabilirim, planli ve programli bir yasam icin kendimde düzeltmem gereken noktalar nelerdir?" sorularina cevap aramak, "24 saati nasil 30 saate dönüstürebilirim?" sorusundan daha somut ve yapilabilir bir durumdur.

Zamana degil, kendimize konsantre olmamiz dilegiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder