Kültürel Farkliliklar

Farkli ülkelerden insanlarin bulundugu bir isletmede calisiyorsaniz, baska kültürlere bakisiniz, tavriniz siz varkinda olmadan degisiyor. Birde uluslararasi is yapan bir firmadaysaniz ve bir ayaginiz hep disardaysa, davranislarinizin kontrollü olmasina özen göstermeniz zorunlu hale geliyor. Hangi ülkeye is yapacaksaniz, o ülkenin is kültürüne, insanlarin davranis bicimine, mimiklerinize varincaya kadar herseye dikkat etmeniz gerekebiliyor. Iyi ürün, degerli teknoloji ve kusursuz bir servise sahipseniz bastan arti puanlari topluyorsunuz. Ancak yapacaginiz birkac yanlis davranisin, sizin ve firmanizin bütün artilarini alip götürecegini gözardi etmemeniz gerekir.


1995 yilinda ABD kongre üyesi Richardson, kacirilan iki Amerikan askeri icin Irak' ta Saddam Hüseyin' le bir görüsme yapar. Görüsme esnasinda Richardson bacak bacak üstüne atarak ayakkabilarinin tabaninin Saddam tarafindan görünmesine neden olur. Richardson' un bilmeden yaptigi bu davranis sonrasi Saddam görüsmeyi yarida keser ve odadan ayrilir. Arap ve Dogu kültürlerinde insanin ayakkabisinin alti temiz olmamayi simgeler ve ayakkabi tabaninin muhataba gösterilmesi hakaret olarak algilanir. Tabi Richardson durumdan habersiz, saskin saskin bakakalmistir.

Son yillarda ülkemizin arap ülkeleriyle olan iletisimi güclenmis, bu durum ülkeler arasi ticaret trafiginin hareketlenmesini saglamistir. Yüzyillardir ayni cografyada yasadigimiz bircok ülkeyi ve o ülke insanlarinin kültürlerini maalesef pek bilmiyoruz. Gerci batiyi da cok iyi analiz ettigimiz söylenemez. Sanirim iki dünya arasinda kalmis olmanin verdigi bir durum bu. Yazimizda Arap dünyasi ve bu dünyadanin is ortaminda dikkat edilmesi gereken ince noktalar üzerine kücük bir incelemede bulunacagiz, faydali olmasi dilegiyle:)

Arap ülkeleri üc bölgeye ayrilmaktadir:

Magrip Ülkeleri: Cezayir, Fas, Tunus, Libya, Montanya

Orta Dogu Ülkeleri: Misir, Ürdün, Irak, Lübnan, Filistin, Suriye

Körfez Ülkeleri: Bahreyn, Katar, Kuveyt, Yemen, Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri

1- Arap dünyasinda selamlasma cok sadedir. Özellikle karsi cinsle yapilan selamlasma uzaktan ve göz kontagindan kacinilarak yapilmalidir.
2- Arap ülkelerinde is gezisinde bulunan calisanlarin koyu yesil renkli elbiselerden uzak durmalari gerekir. Koyu yesil Araplar icin kiskirtici bir niteliktedir ve sizin reddedilmenize neden olur.
3- Bulusma sonrasi size ikram edilen icecekleri reddetmeyin. Bizim kültürümüzde oldugu gibi Arap kültüründe de bu durum hos karsilanmaz.
4- Yemek davetini hemen kabul etmeyin. Ikinci kez teklif gelmesini bekleyin. Yabanci gelmiyor degil mi;)
5- Bulundugunuz ülkede, kaldiginiz otel ve sehrin trafigi hakkinda olumsuz yorumda bulunmayin. Bu tip yorumlariniz genelde ülke elestirisi olarak algilanir.
6- Arap dünyasinda is görüsmesi sonrasi, aksam ev yemegine davet yaygindir. Böyle bir teklif gelirse kabul edin. Davete giderken daha önceden Türkiye' den getirmis oldugunuz yöresel bir hediye takdimi Arap müsterinizin cok hosuna gidecektir. Biblo ya da heykel yerine cini, ebru sanatindan örnekler olabilir.
7- Arap kültüründe saglik ve sihhatin sorulmasi iyi karsilanir. Sonrasinda konuya kendi hayatinizdan, ilgi alanlarinizdan bahsederek devam edebilirsin ancak fazla derinlere dalmamaya özen gösterin.
8- Dakik olmak Arap' lar arasinda esnek bir durum olarak algilanir. Ancak siz randevulariniza tam vaktinde gidin. Bu onlarin cok hosuna gider.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder