Disney Metodu

Walt Disney karakterlerini tanimayanimiz yoktur. Micky Maus, Goofy, Donald Duck.. Cocuklugumuzun renkli kahramanlari. Peki birgün gelipte bu kahramanlarin bizim ya da firmalarimizin problemlerini cözmede yardimci olabileceklerini düsünürmüydünüz?

Bu yazimizda Disney Metodu üzerine bir incelemede bulunacagiz. Bir problem cözme ve yeni fikirler üretme metodu olan Disney Metodu, 3 farkli karakterin tutum ve davranislariyla sonuca ulasma yöntemidir. Kahramanlarimiz; Micky Maus, Goofy ve Donald Duck hayalci, realist ve degerlendirmeci rolleriyle Disney Metodunun bas kahramanlari.

Hayalci kahramanimiz; vizyoner, siradisi, kurallardan bagimsiz, yeni düsünce alanlari gelistirmeye merakli bir karaktere sahip. Realist kahramanimiz, hayalcinin fikirlerini somutlastiran ve bu fikirleri kullanilabilir hale getiren yapida.
Son kahramanimiz ise Degerlendirmeci. Verileri ve geri dönüsümleri kontrol, analiz ve iyilestirme asamalarindan gecirerek sonuca ulastirma özelliklerine sahip. Disney Metodunda dikkat edilmesi gereken nokta, siralamaya dikkat edilmesi. Kisaca özetlersek; Hayalci tarafindan ortaya atilan fikir ya da cözümün realist araciligiyla netlestirilmesi, ardindan degerlendirmeci tarafindan yapilan iyilestirmeler neticesinde optimal sonuca ulasilmasidir.


Kahramanlarimizin görevlerini ve tutumlarini aciklamaya calisalim:

Hayalcinin Görevleri

- Yapmamiz gereken sey nedir?
- Bunu neden yapmak istiyoruz?
- Sonuclarimiz nelerdir?
- Sonuclarimiz ne zaman gerceklesecektir?

Rolü: Hersey, herzaman mümkündür!

Realistin Görevleri

- Bu fikirlerin kullanilabilir yönü nedir?
- Maliyeti nedir?
- Fikirleri kim uygulayacak?
- Basariya nasil ve hangi yöntemlerle ulasilabilir?

Rolü: Hayalin gerceklesecekmis gibi hareket et!

Degerlendirmecinin Görevleri

- Fikirlerin karsi cikilabilecek yanlari nelerdir? Kimler karsi cikabilir?
- Nerede ve ne zaman bu fikirler gerceklesmelidir?
- Fikrin kullanilamama ya da pozitif yönde gelistirilmesi gereken durumlar nasil tanimlanmalidir?
- Bu fikirleri kim(ler) etkileyecek?

Rolü: Sorunlar meydana gelirse ne olur?

2 yorum:

Hakan Sunay dedi ki...

Türkiye'de adını duymadığım ancak İngiltere'de MBA yaparken hocalarımızın sıklıkla bahsettiği ve işyeri grup çalışmalarının olmazsa olmazı olarak görünen güzel bir yöntem.Paylaşım için teşekkürler.

Oguz Benlioglu dedi ki...

Evet Hakan Bey, ülkemizde cok kullanilan bir yöntem degil ancak sizinde bahsettiginiz gibi grup calismalarinda yeni fikirlerin olgunlasabilmesi adina kullanilan harika bir yöntem.

Yorum Gönder