Bardagin Yarisi

Bardagin yarisi bos mu, dolu mu?
Bu klasik kisilik testini bilmeyen yoktur herhalde. Resimde gördügümüz bardaklar hakkinda nasil bir görüs belirtirsiniz?

Optimist görüslü insanlar bardagin yarisinin dolu oldugunu söylerken, pesimistler yarisinin bos oldugunu ifade ederler. Bu iki cevabin disinda farkli pencereleri kullanabilen insanlardan farkli cevaplar almamiz da mümkündür. Örnegin;  " Bu bardak icindeki suya göre iki kat büyüktür." ya da " Bardak tamamen doludur. Yarisi su ile diger yarisiysa hava ile." gibi.




Düsüncelerimiz Ne Ifade Eder?

Bardak ve su hikayesi oldukca bilindik bir yöntem olmasina karsin, alinan cevaplar üzerinden karsimizdaki kisiyi anlama, yorumlama ve degerlendirme sürecinde yardimci olacagi muhakkaktir. Verilen cevap aslinda bardagi ya da suyu degil kisinin bakis acisini, algilayis seklini ve perspektifini yansitir.

Bardagin bos tarafini gören pesimist kisilik; düsük basari, maddi sikinti, asiri stres gibi durumlara sahip olabilir. Optimist kisilikte verilen dolu taraf yaklasimi ise; basarili bir hayati, olumlu düsünme yetisini, firsatlari görebilme becerisini yansitir.

Bu iki durum disinda bardagi tamamen dolu veya su icin fazla büyük görme hali; bakis acisindaki renkliligi, detayci olusu, kendine güveni, acik görüslü-sözlü olmayi ifade eder.

Basit bardak-su testinin devaminda "Neden?" sorusu üzerinde yogunlasarak yarim bardak sudan daha derinlere dalabilir ve muhatabimiz üzerinde daha genis informasyonlara sahip olabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder